Pszichológus

Pszichológiai tanácsadásra sok olyan esetben is szüksége lenne az embereknek, amikor az adott élethelyzetben nem is gondolnának rá, hogy egy pszichológus segítsége mennyivel megkönnyítené a probléma feldolgozását.  A terápiák során észrevehető, hogy néhány esetben már olyan elmélyült, berögzült problémák fennállásával keresik fel a terapeutát, mikor a segítségnyújtás már komplikált. Pedig a pszichés egészségünk is hasonlóan ápolandó, mint a testi egészségünk: folyamatos odafigyelést igényel.

Az önnek legmegfelelőbb terapeuta kiválasztása nagyon fontos, hiszen a tanácsadás eredményessége jelentősen függ attól, hogy a tanácsadóval a kapcsolatuk mennyire tud elmélyülni. Ezért érdemes a pszichológusok honlapjait tüzetesen átböngészni, ismerkedni az általuk alkalmazott módszerekkel, hogy a terápia során könnyebben alakulhasson ki a szükséges bizalom. Ennek kialakulása érdekében olvassa el az alkalmazott módszereket, ha talál esetleg valamilyen konkrét eset leírást, videót a pszichológus szerepléséről, vagy valamilyen kérdezz-felelek levelet.

A kliensek problémáinak igen jelentős része általában párkapcsolati konfliktusok megoldására vagy azok kezelésére irányul. Ezekben az esetekben a párkapcsolati tanácsadás lehet egy jól alkalmazható módszer, ahol a kliens párral két pszichológus foglalkozik. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a terápiától ne várjon senki konkrét megoldásokat, hiszen a pszichológus feladata nem az, hogy egzakt, meghatározott lépésekben megmondja mit kell önnek tennie, hanem egy útmutatást kell adnia, mely úton való haladás közbeni segítség nyújtással kell segítenie a kliens saját útjának megtalálását.